[Hoofdmenu]

In de 13de eeuw woonden de heren van Merwede dichter bij de oude stad Dordrecht, zodat hun woning in de huidige binnenstad moet hebben gelegen.

Er is wel eens geschreven dat de heren van Merwede eerst woonden in een huis bij de Nieuwkerk, maar waar dit huis lag is moeilijk te zeggen. In de jaren 1970 is door archeologisch onderzoek aangetoond dat het gebied bij de Nieuwkerk in de 13de eeuw nog niet bewoonbaar was en dat de oudste sporen van bakstenen gebouwen aldaar pas uit het einde van de 14de eeuw dateren. Toch stond er in de buurt (op de hoek van Voorstraat en Torenstraat) zeker al in 1300 een versterkte toren: de Ammentoren. Misschien kan deze toren de eerste woning van de heren van Merwede zijn geweest, maar niets is zeker.

Zie:

- tekst over het Huis te Merwede, oorspronkelijk gepubliceerd in Historisch Perspectief 6 (een uitgave van het Dordts Archeologisch Centrum) te vinden op http://cms.dordrecht.nl/dordt?waxtrapp=rhqboDsHaKnPvBYPNH;)

- Herwaarden, J. van, et al (red.) (1996). Geschiedenis van Dordrecht tot 1572. Uitgeverij Verloren b.v., Hilversum, p.225;

- Klaus, N. (2011). Riddersporen. De heren en huizen van de Merwede. Deel 23 uit de reeks 'Verhalen van Dordrecht'. Uitgeverij De Stroombaan, Alblasserdam, p.12-13;


[Hoofdmenu]