[Hoofdmenu]De westelijke toren (de oorspronkelijke toren) was vroeger veel hoger dan die nu is. De bovenste delen daarvan werden namelijk afgebroken tijdens de grote verbouwing van het kasteel eind 18de eeuw.

Daarnaast laten oude tekeningen zien dat de toren oorspronkelijk rechthoekig was, terwijl die nu een vierkante grondplan heeft. Dit komt doordat tijdens de verbouwing de muren van de toren en van de daarop aansluiten vleugel zodanig werden bewerkt, dat het leek alsof de toren een vierkante grondplan had in plaats van rechthoekig, terwijl de vleugel leek te zijn verlengd naar de toren toe. Eigenlijk lopen de muren van de oorspronkelijke toren ongemerkt door in een stukje van de westvleugel.

Doordat de toren een stuk van zijn muren opofferde ten gunste van de daarop aansluitende vleugel, moest het dak van de vleugel worden verlengd. Dit blijkt ook uit het feit dan de vlieringen van het verlengde stuk van de vleugel van een andere houtsoort zijn gemaakt dan in de rest van de vleugel.

(naar: Stöver, R.J. (1999). "Een donjon te Warmond : De voormalige woontoren van het Huis te Warmond herontdekt?", in: Castellogica nr III nr. 1, NKS, Wijk bij Duurstede, p.369-382)


[Hoofdmenu]