|
Het kasteel vanuit het
noorden. |
Kasteel Doorwerth is een rechthoekige waterburcht, met
daarnaast een voorburcht.
Het kasteel staat in Doorwerth, 4
kilometer van Oosterbeek (Gelderland).
Kasteel Doorwerth wordt voor het eerst genoemd in 1260. Het kasteel, dat toen een houten gebouw was, was in handen van de roofridder Berend van Dorenweerd.
Berend probeerde onder andere zijn inkomsten te
vergroten door tol te heffen op de scheepvaart op de Rijn. De
graaf van Gelre wilde hier een einde aan maken en stuurde een
leger om het kasteel te belegeren. Het kasteel werd ingenomen en
in brand gestoken.
Berend en zijn zoon Hendrik herbouwden het
kasteel in steen, maar rond 1280 werd het kasteel weer belegerd
en deze keer werd de voorburcht verwoest.
|
Door huwelijk en vererving kwam het kasteel in 1430 in handen van ridder Reinoud van Homoet (die later ook nog eigenaar werd van kasteel Doornenburg). Deze liet de zuidwestelijke hoektoren optrekken; ook vergrootte hij de zuidvleugel.
In 1522 kwam het kasteel in handen van het geslacht Van Voorst en in 1558 vervolgens door huwelijk in handen van de familie Schellart van Obbendorf. Daem Schellart van Obbendorf liet de zuidvleugel verder uitbreiden, verhoogde deze vleugel met een verdieping, en verhoogde ook de oude oostvleugel. Hierdoor kreeg het kasteel rond 1560 al zijn huidige gedaante.
Vanaf 1628 was het kasteel in handen van Johan Schellart van Obbendorf, een man die in de hoogste kringen verkeerde en functies bekleedde als kolonel der cavalerie of kamerheer van de keizer van het Duitse Rijk.
Plattegrond van het
kasteel (toestand rond 1850). |
Hoewel Anton van Aldenburg zelden op het kasteel verbleef, wist hij het van een grote ondergang te redden... in 1672 viel het leger van Lodewijk XIV de Republiek der Verenigde Nederlanden aan en vele kastelen werden verwoest, maar Anton wist als Deense edelman een sauvegarde (vrijgeleide) te krijgen voor zijn Gelderse bezittingen en zo werd voorkomen dat kasteel Doorwerth door de Fransen werd verwoest!
Het kasteel vanuit het zuidoosten: |
Het kasteel bleef daarna in het bezit van de familie Van Aldenburg en daarna van de famille Van Aldenburg-Bentinck, maar deze verbleven er zelden, waardoor het kasteel in verval raakte.
In 1837 werd het kasteel tenslotte verkocht aan Jacob Adriaan Prosper, baron van Brakell. Deze restaureerde het kasteel en ging er ook wonen. Toen hij overleed, bleef zijn weduwe er wonen. Maar toen zij op haar beurt in 1878 overleed, kwam het kasteel weer leeg te staan en raakte weer in verval.
Begin 20ste eeuw was het kasteel zo vervallen dat het afgebroken zou worden. Gelukkig werd de vereniging "De Doorwerth" opgericht, die het kasteel met zijn voorburcht kocht en het vanaf 1910 liet restaureren.
De poorttoren van de voorburcht, met op de achtergrond
de zuidwestelijke toren van de hoofdburcht. |
Tijdens de slag om Arnhem (in september 1944) werd het kasteel uiteindelijk zwaar beschadigd. De geallieerden naderden en hierop besloten Duitsers het kasteel op te blazen!
De schade was enorm: de zuidvleugel was helemaal ingestort en hoewel alle andere gebouwen nog overeind stonden, was het interieur helemaal verwoest. Desondanks werd kasteel Doorwerth tussen 1946 en 1983 helemaal hersteld.
Het kasteel wordt nu beheerd en opengesteld door "Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen". Het is te bezichtigen (tegen entree).
Kasteel Doorwerth Fonteinallee 2 Doorwerth |
Tekst: Mathieu Fannee
Geraadpleegde literatuur:
Eliëns, F.M., J. Harenberg (1984). Middeleeuwse kastelen van Gelderland. Uitgeverij Elmar b.v., Rijswijk, p.281-286;
Jas, J.R. (2008). Doorwerth, kasteel en omgeving. Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen, Coers & Roest, Arnhem;
Kalkwiek, K.A. & A.I.J.M. Schellart (red.) (1980). Atlas van de Nederlandse kastelen, A.W.Sijthoff's Uitgeversmaatschappij b.v., Alphen a/d Rijn, p.84-85;
Kransberg, D. & H. Mils (1979). Kastelengids van Nederland; Middeleeuwen. Fibula-Van Dishoeck, Haarlem, p.34-36;
Reijen, Paul E. van (1976). Middeleeuwse kastelen in Nederland, Unieboek b.v., Bussum. (3de herziene druk), p.120-123;
http://www.mooigelderland.nl/index.php?pageID=3281&n=&categoryID=1869&itemID=361743&show_history=true;
Illustraties:
(plattegrond)
http://www.kasteleninnederland.nl/kasteel21.php;
(foto's
van het kasteel)
Mathieu Fannee;