Mathieu in WonderlandDe geschiedenis van de Nederlandse kastelen

[En français]

Inhoud van deze site

Deze site gaat over enkele Nederlandse kastelen en hun geschiedenis.

Ik heb de meeste van deze kastelen bezocht tijdens fietsvakanties of dagtochten in Nederland. Omdat ik meer wilde weten over hun (bouw)geschiedenis, ben ik er allerlei boeken over gaan lezen. Deze site laat het resultaat zien van mijn zoektocht naar informatie:

...trotse kastelen, verdronken burchten en stoere ruïnes, met een rijke geschiedenis van belegeringen, verhalen van roofridders en machtige heren, van samenzweringen en spannende ontsnappingen ... Nederland heeft dit allemaal!

Navigatie

Klik in het menu links op de namen van de kastelen, of raadpleeg de kastelenkaart.

Mocht u onder het lezen een onbekend woord tegenkomen, aarzel dan niet om in het menu op 'Begrippenlijst' te klikken. De begrippenlijst verschijnt dan links op het scherm, naast de hoofdtekst. U kunt de begrippenlijst verlaten door daar op 'hoofdmenu' te klikken.

De teksten

Ik heb meestal aandacht gegeven aan de zeer vroege geschiedenis van deze kastelen. Ik vond het leuk om te melden wanneer een bepaald kasteel was gesticht, hoe het er oorspronkelijk uit had gezien, en wat voor rol het vervulde. Ook wou ik weten wie de heren waren die er hadden gewoond, en of het kasteel een militaire rol had gespeeld in de Middeleeuwen. De modernere geschiedenis (na 1600) heb ik meestal zeer kort samengevat.

Betrouwbaarheid van de informatie op deze site

Om betrouwbare informatie te kunnen verkrijgen, heb ik gebruik gemaakt van verschillende specialistische publicaties. Daarnaast heb ik contact gezocht met lokale historische verenigingen, die mij vaak zeer enthousiast hebben geholpen (dank!).
Nu is het zo dat bronnen elkaar soms tegenspreken als het om geschiedenis gaat: ik heb dus keuzes moeten maken. Voor controle: aan het einde van al mijn teksten verwijs ik steeds naar de door mij geraadpleegde historische verenigingen of boeken (met paginanummers).

Gebruik van de informatie op deze website geschiedt geheel en uitsluitend op eigen risico van de bezoeker. Uiteraard sta ik open voor correctie-voorstellen.

Auteursrechten

Alle teksten op deze site zijn van mijn hand; de teksten mogen dus niet gekopieerd worden (op een andere site, boek of in welke vorm dan ook) zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van mijzelf.

De afbeeldingen op deze site zijn afkomstig uit zeer uiteenlopende bronnen. Zo bevat deze site naast eigen foto's en tekeningen ook illustraties uit andere sites of uit boeken: ik ben veel dank verschuldigd aan allen die mij toestemming gaven om dit materiaal te gebruiken. Bronvermeldingen en namen van auteurs zijn steeds te vinden aan het einde van mijn teksten.
Let op: als u zelf betreffende afbeeldingen ook wilt gebruiken, moet u toestemming vragen bij de auteurs of rechthebbenden die op mijn pagina's vermeld staan.

Verder...

Ik hoop dat deze website voor u een uitnodiging zal zijn om ook op onderzoek uit te gaan. En misschien ook om uw eigen website te maken over een kasteel bij u in de buurt? Wees vooral niet bang om klein te beginnen en vraag anderen (historische verenigingen, vrienden) om hulp: andere kasteelfreaks ontmoeten en samenwerken maakt het leuk!

De maker

Mijn naam is Mathieu Fannee. Ik ben Fransman en ben geboren in Issy-les-Moulineaux (dichtbij Parijs) in 1973. Hoewel ik het ontwikkelen van deze site zeer serieus heb opgevat, ben ik geen echte kasteelkundige: ik ben afgestudeerd in de Taalwetenschap (computationele taalkunde).
Vanaf 1993 woon ik samen met mijn Nederlandse vriendin in regio Leiden, in Nederland. En sinds 31 januari 2005 hebben we een zoontje!

U kunt een bericht schrijven in mijn gastenboek. Voor vragen, op- of aanmerkingen, kunt u een e-mail sturen.

[Hoofdmenu] [Kastelenkaart] [Links]

Deze site kan het best worden bekeken in Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer
met schermresolutie 1024x768
(in andere browsers ziet deze site er mogelijk minder mooi uit).

Site gestart op 10 augustus 2004 / Laatste bewerking: augustus 2013